Debatt

Igår skrev jag en status på Facebook med en fråga. Jag ville försöka förstå poängen med varför människor nu har börjat använda hashtags som uppmuntra fetma osv. Jag förstår självklart att det är ironi, att det är ett sätt att provocera men varför? 


Senaste tiden har det blivit lite som ett krig mellan de som lägger ut bilder på sina kroppar efter träning och de som hellre visa sin kropp precis som den är utan att träna. 

Jag vill börja detta med att understryka att, i mitt tycke, är alla människor lika värda. Smalt är inte det viktigaste att vara för mig. Att man mår bra i sig själv är viktigare än kroppsfett och muskler. Så ni vet. 

Det jag reagerat på är först och främst att de personer som är stolta över att de tränar, att de kämpar mot sina mål och förhoppningsvis lyckas ska bli nedtryckta för detta. De ska inte få visa sina framsteg. De ska inte få stoltsera med det som får dem att må bra. För att det finns människor som väljer att leva tvärtom. Eller iaf inte bry sig om sin vikt. Jag ställer mig ändå och trots allt frågande till om det faktiskt är sant med tanke på den hets som blivit mot dem som väljer att gå till gymmet för SIN egen skull men väljer att lägga upp bilder på sina magar och rumpor efter träning? Varför kan de inte gå göra så? Nej, det provocerar dom som inte vill göra det samma. Det späder på det dåliga psykiska måendet hos dom som ligger i riskzon eller redan har ätstörningar. 

Jag håller med om att idealet är " för smalt " Size zero vågen som svepte över världen för en massa år sen var långt ifrån hälsosam. Modeller ska va smala för att ge fina bilder i tidningar och på catwalks världen över. Jag förstår att det kan skapa stor ångest för dom som inte känner att dom kan eller vill va så smala. Vissa människor har inte samma förutsättningar att kontrollera sin vikt eller så är vikten densamma  oavsett.

Det viktigaste i kråksången är att man mår bra. Vikten är en siffra, men till viss gräns ändå skulle jag säga, när man googlar ett ord som diskussionen handlade om. 

Uppmuntra fetma - jag fick ingen klarhet i varför man väljer en sån hashtag. Fetma är inget hälsosamt och inget att sträva efter. Alls. Ser man till undersökningar och liknande så ligger man i större riskzon för sjukdomar relaterade till just fetma.  

För mig är det så vridet att använda hachtags som uppmuntra fetma. Det är ju ironiskt, jag fattar det, men alla kanske inte fattar ironin? Vissa kanske blir minst lika provocerade av bilder på stora glassar och annat mums? ( jag ska tillägga här att jag inte är en av dom ) 

Bara för att jag alltid varit smal innebär inte det att jag automatiskt varit nöjd med min kropp. Jag har hatat min kropp för huuur många anledningar som helst. Jag har blivit retad i skolan av en del av dom anledningarna, Japp så är det. Jag har hatat min längd,  mina stora fötter, min glipa mellan tänderna, mitt tunna stripigt hår osv osv. Det finns alltså en uppsjö av andra orsaker till att hata sin kropp så återigen, bara för att jag är smal innebär inte det att jag gått genom livet lycklig. 

Diskussionen urartade igår, så pass att jag dels blev anklagad att inte tycka om övervikt och att jag praktiskt taget inte skulle ha någon åsikt då jag ju " alltid varit smal " Detta handlar inte om mig och mina bekymmer med MIN kropp men jag kan lova er alla att de är ytterst få, de som inte bryr sig. JAG har levt med en man som jojjobantat i 20 år och jag har alltid sagt till honom att han är fin precis som han är så länge som han mår bra.

Och det är det jag inte fattar här. Ironi, provocera.. men varför uppmuntra till något som är hälsofarligt?  Finns det inga bättre vägar att gå? Eller bättre än så, varför inte låta alla få va precis som de är så länge som de faktiskt mår bra? Utan att för den delen provocera med flit?Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag följde er diskussion på FB igår och jag som själv är överviktig skulle aldrig uppmana till nåt som inte är positivt för kropp och hälsa. Jag tycker alla ska få se ut som man vill men att uppmana någon till nåt som är hälsofarligt, inte ok. Man ska aldrig behöva ta en kommentar oavsett om man är smal eller tjock. Har man inget snällt och säga; va tyst! Jag tycker man kan hashtagga jätteviktig istället för underviktig eller överviktig😉

Jag tyckte du fick fram din ståndpunkt och tjejen som argumenterade emot verkade inte förstå din fråga. Likväl som Per skrev man har ett val, man behöver inte kolla på sociala medier eller läsa bloggar. Det är mycket vikthets, träningshets, mammapeppen mm. Men om man istället lägger fokus på att gilla sig själv och skita i andra så blir det bättre👍🏻

Svar: Tack för dina ord : ) Och ja, jätteviktig är väl en toppen hashtag : )
Rebecca

2017-04-25 @ 14:25:18
Postat av: Anonym

/Louise

2017-04-25 @ 14:25:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0