Föll på sannolikhet, igen

Långt inlägg, om mitt ärende hos Patienförsäkringen. Jag har delat med mig av deras ord och markerat mina egna kommentarer om detta med = *Igår när vi varit ute, Eric och jag, så jag postbilen komma. Jag fick en sån där känsla, som jag kan få ibland, av att mina papper från Patientförsäkringen var med igår. Och mycket riktigt, det var dem.

Jag gick och hämtade posten, såg ett stort kuvert från Patientförsäkringen och kände direkt att detta inte var ett positivt utlåtande för vår del. Det var så tjockt så jag misstänkte att det var papper där i för hur man gör om man vill överklaga. Tänk vad rätt jag hade.

Efter att ha öppnat och läst fylldes jag av en känsla av tomhet. Jag kan, faktiskt, inte fatta hur det kan va möjligt att det blev såhär. Men, jag är ingen expert i frågan.

Man kan läsa att " Jag söker vård 2010 - 08 - 29 pga blödning och att jag är oroad för utomkvedshavandeskap då jag haft ett tidigare.  Man ser en minimal hinnsäck och bedömmer det som ett tidigt missfall. HCG visar på förhöjt värde. "

* Det jag sökte för var " smärta på just vänster sida av nedre delen av magen och att blödningen var brun " Annars hade jag inte oroat mig för ett utomkvedshavandeskap. Kvinnan jag pratade med på sjukårdsrådgivningen innan vi åkte ropade till mig att jag måste ringa efter en ambulans. Sonen och maken fick följa med. Jag fick INTE åka i bilen själv om det nu skulle visa sig att det faktiskt var ett utomkvedshavandeskap. Låg buksmärta på sidan med brun blöding under graviditet är något de ALLTID tar allvarligt på när det kommer till sjukvård. Det verkar inte riktigt som att problematiken med VAR jag hade ont och HUR blödningen såg ut blev särskilt uppmärksammad av PF *

Blev uppringd, rent spontant av en annan läkare som bara ville kolla hur det var, 2010 - 09 - 01 och då säger jag att smärtorna försvunnit och därför avvaktar man med ett återbesök.

* Visst hade de värsta smärtorna försvunnit. Konstigt, men så var det. Jag hade obehag hela tiden men trodde ju det berodde på missfallet som jag även hade och faktiskt blev tröstad av att ha mitt i allt ihop. *

* Doktorn som ringde, vågar inte nämna namn längre, sa att " HCG provet var svårtolkat " Söker någon för misstanke om utomkvedshavandeskap och ett HCG prov visar sig vara svårtolkat har du facit i hand där. HCG:t ( graviditetshomonet ) är oftast väldigt luddigt och lågt vid utomkvedshavandeskap *

2010 - 09 - 06 är jag på återbesök och då " ser allt ok ut. Inga tecken på kvarvarande graviditet, äggstockar är nomala. " 

* Beg to differ, även här. Jag hade rester kvar i livmodern. Inte mycket, men det fanns. Huruvida man kan ha sett att mina äggstockar såg normala ut kan jag vare sig förstå eller hålla med om. Jag hade en spängfylld vänster äggledare, som ett par dagar senare började brista och blöda ut i buken, vilket kunde lett till en så allvarlig komplikation som min död! Sen är det så, jag har varit på väldigt mycket UL och undersökningar och det går inte att se äggledarna i detalj på de vanliga UL maskinerna som har använts alla gånger här utom just operationsdagen. *

* Dessutom, ett STORT FEL som görs här är att inget nytt HCG tas. Hade det tagits hade jag inte behövt vakna den där morgonen med de hemska smärtorna. *

2010 - 09 - 16 söker jag akut för " kraftig smärta över vänster äggstocksområde. Nytt Hcg tas som visar på sannolikt utomkvedshavandeskap och jag opereras via titthålsoperation ( vänster sida bortagande av äggledare ) Vid operation finner man blod i buken och äggledaren är för skadad för att sparas. Jag skrivs ut 2010 - 09 - 17 "

* HCG visar på SANNOLIKT utmkvedshavandeskap. Så, vart kom annars graviditetshormonerna som tickade på ifrån annars`Jag hade under 1000 när jag var på första besöket då jag skulle varit i vecka 4 eller 5. På operationsdagen var det på 9,900. Livmodern var ju tömd av sig själv enligt uppgift från sjukhuset jag var på. Borde det inte stå att det VAR ett utomkvedshavandeskap då? Jag har även träffat en kvinna, av en händelse under IVF:en som går i god för mig ( om jag vill ) att hon såg redan på de första UL bilderna att där va graviditet på båda ställena. Det skulle ingen kunna säga annat om om hon fick ett ord med i spelet *

* Gick på tre HCG mätningar efter operationen och det skönk fint. Efter operationen.

* Och den viktigaste frågan av dom alla om det nu bara var ett sannolikt utomkvedshavandeskap jag hade som opererades - vad var det det? Det skickades på analys och var inget konstigt med. Alldeles för trasigt alltsammans för att ens analyseras då graviditeten och äggledaren var en endaste mosig hög ( mitt antagande )

* Det kvarstår ju ändå frågan om vart de 9,900 i HCG som uppmäts den morgonen, vart kom de ifrån liksom? Varför fick jag inte ta fler kontroller på mitt HCG? Visst, det är märkligt att den där värsta smärtan försvann men jag sökte för brun blödning i tidig graviditet. Har haft ett utomkvedshavandeskap innan och vet hur det känns och hur det är. HCG:et var svårtolkat. Ringde det ingen klocka mer än för mig? Och vad hände med att lyssna på patienten? *

" De har funnit att den föreligger en felaktig / fördröjd diagnos och behandling av utomkvedshavandeskapet i den mening som avses i patientlagen men att detta behandlingsförlopp inte orsakat mig någon personskada som inte annars skulle förelegat. Hade man tolkat symtomen korrekt borde du opererats 8 dagar tidigare än vad som nu blev fallet. Man hade då med knappt övervägande sannolikhet kunnat rädda äggledaren men denna hade läkt med ett ärr som hade påverkat funktionen negativt.

* Jag kan inte fatta var de 8 dagarna kommer ifrån. Faktiskt. Jag söker för det jag gör den 29/8 och anser att jag borde legat på operationsbordet samma kväll. Eller morgonen efter. Det spelar ju ingen roll att det kändes bättre och det ena med det andra. Största delen till att det kändes bättre var nog även att jag blev så lättad att höra att det var alltför osannolikt att jag inte kände efter hur jag egentligen hade det. Det var en sån lättnad och befrielse att få åka hem med den packade väskan den kvällen. Så säker var jag på att få va kvar att jag till och med packat en väska *

Man såg vid operationen inga säkra tecken på påverkan på den kvarvarande högra äggledaren men dess funktion kunde inte bedömas. Det är dock överhängande sannolikt att din fertilitet inte har påverkats av fördröjning av diagnos och behandling av detta utomkvedshavandeskap utan är påföljd av tidigare utomkvedshavandeskap. "

* Här råder det meningsskiljaktighet. Bland det första den opererande doktorn sa var att " Satsa på IVF för syskonförsök annars så kommer du säkerligen få ett utomkvedshavandeskap i din kvarvarande äggledare " Den var slingrig i sitt förlopp och skulle sannolikt inte kunna göra jobbet helt rätt *

* Fördröjningen av att detta upptäcktes har ju inte gjort att den kvarvarande äggledaren är sämre men hade min vänstra opererats i tid hade jag haft ett ärr, som hade läkt och i sinom tid kunnat ( kanske ) ge oss ett syskon på den roliga och lite mer billigare vägen *

Det står också att " En förutsättning för att ersättning ska kunna lämnas är måste en felaktig diagnos / fördröjning orsakat en skada som annars inte skulle uppkommit. Det räcker inte med att diagnosen som ställts var felaktig. "

" Diagnosförseningen har heller inte påverkat sjukdommens förlopp. Någon merskada har således inte uppkommit och någon ersättning kan därför inte lämnas "

Jag är så tacksam för att jag fick hjälp med detta, så klart. Att jag blev opererad och allt. Vården var bra, de är fina människor ( de flesta ) Jag är dock så ledsen och besviken på hela grejen. Doktorn som opererade mig ursäktade sig många gånger med orden " Det här är ju något som inte får hända " Han kunde inte förstå hur dom kunde ha missat detta. Att ha ett så högt HCG på ett utomkvedshavandeskap är skrämmande och helt otroligt, enligt honom. " Det får inte ske " Men det gjorde ju det. Han anklagade sig även mycket för att inte ha gjort det där HCG provet på mitt återbesök. Hade han beordrat ett sånt hade det inte behövt gått så långt och det är väl där de räknar ifrån på PF.

Jag var så ledsen, besviken och arg då jag fått brevet. Nu har det lagt sig. Jag tror inte att det är lönt att ens försöka driva detta vidare, men jag vill ha upprättelse. De 40 - 50 000 kr vi hittills lagt på IVF är väl egentligen inget att tvista om. Det är ju något vi vill, ha ett syskon. Om det bara hade funkat kanske jag inte varit så bitter.

Något som är ganska komiskt är att de skriver att det vore osannolikt att den vänstra äggledaren hade kunnat hjälpt oss att bli gravida om den blivit opererad. Osannolikt likt den tvillinggraviditet jag bar på på två olika ställen. Med tanke på hur osannolik jag ändå, tydligen, är så kanske just jag hade suttit här höggravid nu. Eller hur?

I stället är jag bitter. Väldigt bitter. Men samtidigt tacksam och glad.


Kommentarer
Postat av: Lina

Verkar ju helt rubbat!!! Varför ska man bli så motarbetad av alla instanser idag? :(( Tänker på dig <3<3<3

2012-04-27 @ 09:50:46
Postat av: Becca

Tack, fina du <3

2012-04-27 @ 10:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0